En uddannelse er grobunden for din fremtidige karrierer. Du har sikkert hørt mange gange, at du skal vælge noget der interesserer dig. Årsagen er at du kommer til at være på arbejdsmarkedet i 39 år. Det er derfor vigtigt at du vælger noget der interesserer dig.

Specialiser dig i noget
Specialister tjener flere penge end generalister. Det ved vi. Det kan derfor være en stor fordel for dig, hvis du specialiserer dig indenfor noget i dit felt, som interesserer dig. Hvis du virkelig brænder for noget, og du kan specialiserer dig indenfor det, så kommer du til at tjene mange flere penge end andre indenfor din branche.

Hvilken videregående uddannelse skal jeg vælge

Et spørgsmål 200 danskere Google hver eneste måde. Der er mange forskellige metoder at vurderer hvilken videregående uddannelse der passer til dig. En af måderne er at tage i studiepraktik. Studiepraktik afholdes fra onsdag til fredag i uge 43. Studiepraktik kan du søge om imens du går på det sidste år af din gymnasielle uddannelse. Du kan også søge om studiepraktik hvis du allerede er færdig med din HF, HHX, HTX, STX eller EUX. Personer med relevant erhvervsfaglig baggrund, kan også søge ind.

En studiepraktik giver dig indblik i studiemiljøet på en vidergående uddannelse, og det giver dig også en idé om niveauet i uddannelsen. Det er vigtigt at forberede sig til studiepraktikken. Du bør forberede dig ved at lave en liste af spørgsmål, som du kunne være interesseret i at få besvaret.

Top 3 værktøjer til at vælge den rigtige videregående uddannelse

 1. Det anbefales at benytte sig af en test, der kan skubbe dig i den rigtige retning. Vi anbefaler et test-værktøj kaldet studievælgeren. Vi har skrevet om værktøjet længere nede i artiklen.
 2. Benyt dig af en studievejleder. Studievejledere hjælper hvert eneste år hunderede tusinde unge med at forstå hvilken uddannelse der passer til lige præcis dem. Hvis du fortæller dem om dine interesser, dine styrker og dine drømme, så har de mulighed for at vejlede dig i den rigtige retning. Du kan enten tale med studievejlederen på din uddannelsesinstitution eller du kan gøre det online med eVejledning.
 3. Kontakt Studievalg Danmark. Studievalg Danmark er en national vejledningsinstitution med 7 regionale vejledningscentre og et sekretariat. De der en del af Uddannelses- og Forskningsministeret, og deres interesse er at sørge for at du får den rigtige uddannelse. De er cirka 95 studie- og karrierevejledere med mange års erfaring. De har derfor et godt udgangspunkt i forhold til at pejle dig i den rigtige retning.

Hvilken gymnasial uddannelse skal jeg vælge

Du er måske blevet færdig med folkeskolen, 10. klasse eller efterskolen, og skal nu på gymnasiet. Du har valget imellem HTX, HHX, STX og HF. Du kvalificerer dig kun til HF, hvis du har gået i 10. klasse. Du kan også tage en HF hvis du har relevant erhvervserfaring.

De første spørgsmål du skal stille dig selv er følgende:

 • Hvilke fag interesserer mig mest, og hvilke fag er jeg bedst i?
 • Hvad vi jeg arbejde med senere i livet – og hvilken uddannelse skal jeg efterfølgende have for at opnå dette?

Hvis du for eksempel interesserer dig meget for matematik og computer, så er HTX et oplagt valg. På HTX har du nemlig mulighed for at læse matematik på et højt niveau, kommunikation, IT, informatik, teknikfag og teknologi.

Har du en drøm om at blive en “forretningsmand”, så giver det mening at læse på HHX. På HHX har de nemlig fag som afsætning, virksomhedsøkonomi, international økonomi og erhvervsjura.

Hvis du for eksempel vil være læge eller at arbejde med biologiske ting, så giver det mest mening at læse på HTX eller STX.

Det er en fordel hvis du allerede har en idé om hvad du vil læse efterfølgende. Årsagen er at universitetsuddannelserne har krav til hvilket niveau du skal have haft dine fag på.

Du bør ligemeget hvad snakke med en studievejleder før du foretager dig dit endelige valg.

Hvilken gymnasial uddannelse skal jeg vælge for at blive læge

Først og fremmest skal du sikre dig at du har de korrekte fag, på det rigtige niveau. For at blive læge, så skal man læse medicin på universitetet. Adgangskravene er følgende:

 • Dansk A
 • Engelsk B
 • Matematik A
 • En af følgende kombinationer;
  • Fysik B og Kemi B
  • Fysik B og Bioteknologi A
  • Kemi B og Geovidenskab A
  • Kemi B, Biologi A og Fysik C

Det mest oplagte valg er at vælge en HTX eller en STX.

Du har dog også mulighed for at vælge en HF. På en HF har du nemlig for det meste mulighed for at tilvælge matematik fra C-niveau til A-niveau, Kemi fra C-niveau til B-niveau og så kan du tilvælge Fysik som B-niveau. Du bør du altid sikre dig at hvis du vælger HF, at de har de fag du har brug for, for at komme ind på medicin studiet.

Det kan dog anbefales at vælge en STX eller HTX, hvis man ønsker at være læge. Her kan man med fordel læse de nødvendige fag på A-niveau, og derved have det nemmere rent fagligt når man er kommet ind på medicin studiet.

Hvilken IT uddannelse skal jeg vælge?

Du bør først og fremmest vælge en IT uddannelse der interesserer dig. Hvis du ønsker at vælge en IT uddannelse der giver dig de mest indtjeningsmuligheder fremadrettet, så er IT uddannelsen “Erhvervsøkonomi og informationsteknologi” den uddannelse der gennemsnitligt giver den højeste løn. I bunden finder vi spiludviklet-uddannelsen.

Disse IT uddannelser er i høj efterspørgelse

Det kan være en fornuftig idé at vælge en uddannelse, hvor der er stor mangel på specialister. Danske virksomheder mangler lige pt alle typer af IT specialister. Fremtidsudsigten for personer der vælger at uddanne sig indenfor IT er derfor gode.

Akademiet for de Tekniske Videnskaber´s Digitale Vismandsråd har udarbejdet en liste over uddannelser med den største efterspørgelse.

Hvilken håndværker uddannelse skal jeg vælge?

Der findes flere forskellige kategorier indenfor håndværker uddannelserne, og de er følgende:

 • Jern og metal
 • Træindustrien
 • VVS industrien
 • Mekanikerfaget
 • Malerfaget

Det handler derfor om at finde ud af hvad der interesserer dig mest. Hvis du for eksempel elsker biler, så kan det være interessant at kigge nærmere på mekanikerfaget. Hvis det giver menig for at dig at male, så bør du kigge nærmere på malerfaget. Du bør derfor spørge dig selv hvad der interesserer dig mest, og vælge udefra det.

Hvilken uddannelse skal jeg vælge for at blive rig og tjene flest penge med

Ud fra data fra Danmarks Statistik har CEPOS en analyse af data, og lavet en liste over en gennemsnitlig bruttoindkomst, bruttoindkomst median, bruttoindkomst hvis du har under 10 års erfaring, andel af kvinder i branchen samt bruttoindkomsten for top 10%.

Top 3 over uddannelser der giver de bedste betalte jobs er matematiske:

 1. Forsikringsmatematik, cand.act.
 2. Revisorkandidat, cand.merc.aud.
 3. Matematik-økonomi, cand.scient.oecon.

Hvis du er matematisk anlagt giver det derfor mening at kigge denne vej, hvis penge betyder meget for dig. Ellers anbefales det at vælge noget du interesserer dig for.

Hvis du er mere sprogligt anlagt, så giver det mening at at læse statsvidenskab(cand.polit.) eller Jura(vand.jur.). De giver hhv. de 6. og 10. bedste betalte jobs.

Jeg ved ikke hvilken uddannelse jeg skal vælge

Et problem mange unge står overfor. Det at vælge uddannelse. For nogle kan det være lige til. Andre kan have det problematisk med at vælge uddannelse. Det vigtigste er at du vælger noget der interesserer dig. Du bør også overveje hvordan fremtidsmulighederne ser ud for det erhverv du nu vælger med at vælge.

Hvis du er matematisk anlagt, så er det oplagt at vælge en matematisk uddannelse, og hvis du er sprogligt anlagt, så giver det mening at vælge en sproglig uddannelse. Hvis du slet ikke er fagligt anlagt, så bør du overveje om håndværker faget interessere dig. I Danmark er du næsten sikret et job som håndværker, på grund af håndværkermangel. Hvis du er interesseret i IT, men ikke er særlig stærk fagligt, så kan en uddannelse som for eksempel IT-supporter være meget interessant for dig.

Vi anbefaler alle at benytte sig af et uddannelses- og karrierer test-værktøj, som kan hjælpe med at pejle dig i den anden retningen. En anden god ting er at benytte en studievejleder. Du kan både snakke med en studievejleder online(også kaldet en eVejledning) eller du kan benytte dig af studievejlederen på din nuværende uddannelsesinstitution.

Brug en test til at finde det rette studie

Der er flere forskellige institutioner der har udviklet et test-værktøj til at hjælpe dig med at finde ud af hvilken uddannelse du skal vælge. Det er en udemærket test, som mange tusinde mennesker hvert år har glæde af. Her på vores uddannelsesmagasinet anbefaler vi at man benytter sig af denne test, hvis man er i tvivl om hvilken uddannelse man skal vælge.

Udover at tage denne test, så bør man spørge sig selv, hvad der interesserer en. Det er nemlig vigtigt at man vælger en uddannelse som kan give en adgang til jobs man virkelig brænder for.

Vi anbefaler at du bruger Studievælgeren fra UG.

Author

Jens Olesen har en PhD i Økonomi fra Københavns universitet. Han er til daglig skribent på Ciriusonline.

Write A Comment