Bradley Coopers karakter i filmen Limitless har det hele: penge, kvinder og succes. Men hvad nu hvis du kunne få disse ting uden at skulle tage et ulovligt stof? Heldigvis for os findes der nu en pille, der gør netop det!

Modafinil bruges af personer, der ønsker at holde sig vågne i længere tid uden at opleve negative virkninger (såsom overdreven nervøsitet og nervøsitet), der ofte er forbundet med andre stimulanser som koffein. Lægemidlet er blevet godkendt af FDA til brug ved behandling af narcolepsy og andre søvnforstyrrelser. Det bruges dog også som et “smart drug” af personer i militæret, politiet, studerende og andre, der ønsker at forbedre deres kognitive evner, f.eks. hukommelse og koncentration.

Hvad er Modafinil?

Modafinil er et lægemiddel, der hjælper dig med at holde dig vågen. Det ordineres ofte til personer med narkolepsi, søvnapnø og søvnforstyrrelser ved skifteholdsarbejde. Forskellen er, at dette lægemiddel fremmer vågenhed i stedet for at forårsage hyperaktivitet eller ophidselse. Nogle af brugerne siger, at de kun behøver at sove i to timer hver dag, mens de er på modafinil.

Modafinil er en pille, der gør dig mere vågen. Den får dine hjernekemikalier til at fungere bedre. Det kan også gøre dig glad. Den nøjagtige måde, hvorpå det virker, er endnu ikke kendt. Modafinil forhindrer hjernen i at optage nogle af kemikalierne, hvilket så fører til en stigning i disse kemikalier og mindre træthed. Dette fører til, at man føler sig vågen og mere opmærksom, hvilket hjælper med at tænke og lære ting hurtigere.

Lægemidlet Modafinil har vist sig at mindske mængden af glutamat i hjernen, hvilket får folk til at føle sig mere vågne.

Modafinil er et lægemiddel, der er mindre risikabelt end andre lægemidler. Det får ikke folk til at føle sig dårlige eller overstimuleret, som koffein kan gøre. Når du tager det, vil du føle dig klar i hovedet og vågen, men ikke høj.

Nootropiske formål

Nootropiske produkter bliver mere og mere populær. For dem, der ikke er bekendt med udtrykket, er et “nootropisk” eller “smart drug” noget, der forbedrer hjernefunktionen. Tænk på koffein, men i pilleform.

En undersøgelse fra 2010 af 1.200 Modafinil-brugere viste, at 89 % brugte stoffet til nootropiske formål (forbedring af kognitive funktioner), mens kun 11 % brugte det til fritidsbrug. Fritidsbrugere rapporterede om virkninger som f.eks forbedret motivation, koncentration og humør. Brugerne fandt ud af, at brugen af Modafinil forbedrede deres fokus og opmærksomhedsspændvidde, så de kunne læse i længere tid uden at blive distraheret.

Kognitivforstærker

Ifølge en artikel i European Neuropsychopharmacology journal d. 20 august 2015, så giver Modafinil studerende en uetisk fordel.

Modafinil, eller “smart drug”, har potentiale til at hjælpe folk med lange og komplekse opgaver, der kræver fokus. Der er dog behov for mere forskning, før forskerne kan afgøre, om modafinil bør bruges til kognitiv forbedring hos raske voksne. Tidligere undersøgelser har antydet, at dette smarte stof virker ved at forbedre beslutningstagningsevnerne samt planlægningsevnerne, men der er stadig mange ubekendte om dets virkninger på forskellige typer af mental ydeevne

Selv om Modafinil er godkendt af FDA til behandling af søvnforstyrrelser som f.eks. narkolepsi, tager de fleste af brugerne det uden en recept, fordi de tror, at det kan hjælpe dem med at fokusere. På trods af denne tro og mangel på beviser, der viser, at stoffet virker på denne måde, er der ikke nok forskning om, hvordan præcis denne medicin påvirker folk, der ikke har en søvnforstyrrelse, men kun bruger til kognitive formål.

I denne artikel diskuterer vi, hvordan modafinil påvirker personer, der ikke har søvnmangel. Siden 2008 er der blevet indsamlet en masse nye data om dette emne, og derfor har vi været i stand til at inkludere det i vores diskussion nu.

Ruairidh McLennan Battleday professor ved University of Oxford i England

De seneste undersøgelser af stoffet har anvendt mere komplekse kognitionstest end tidligere og har vist, at modafinil faktisk forbedrer tænkningen.

De nye resultater giver anledning til etiske betænkeligheder ved brugen af modafinil, et lægemiddel, der er særligt problematisk, fordi det kan give studerende en uretfærdig fordel ved forberedelse til eller aflæggelse af prøver.

Ruairidh McLennan Battleday professor ved University of Oxford i England

Mange undersøgelser har forsøgt at finde ud af virkningerne af modafinil hos raske, ikke-søvnberøvede deltagere. De 24 placebokontrollerede forsøg, der blev analyseret, omfattede i alt over 700 personer og testede forskellige aspekter såsom planlægning/beslutningsfremstilling, fleksibilitet, indlæring hukommelse & kreativitet.

Forskerne fandt, at modafinil kun forbedrede visse kognitive funktioner. Generelt syntes lægemidlet at forbedre det, der blev kaldt executive function – evnen til at gennemgå nye oplysninger og lægge planer på baggrund af dem. Modafinil forbedrede også i nogen grad folks evne til at være opmærksom, lære og huske; denne effekt var dog ikke så stærk sammenlignet med andre kognitive områder såsom at kunne planlægge eller skabe mål for sig selv.

Kun ca. 30 % af undersøgelserne rapporterede om bivirkninger som søvnløshed, hovedpine og kvalme. Der var dog ingen signifikante forskelle i disse symptomer mellem dem, der tog modafinil, sammenlignet med en placebogruppe.

I disse kontrollerede miljøer har modafinil bemærkelsesværdigt få bivirkninger. Derfor kan vi betragte det som en kognitiv forstærker.

Modafinil er en kognitiv forstærker

Der er ingen tvivl om at Modafinil giver dig en fordel. Fremtidigt arbejde bør undersøge de etiske konsekvenser af at forbedre kognitionen.

Author

Jens Olesen har en PhD i Økonomi fra Københavns universitet. Han er til daglig skribent på Ciriusonline.

Write A Comment