Øst for storebælt har kommunerne store problemer med at ansætte undervisere med en læreruddannelse. På sjælland har mere end hver 5. underviser i folkeskolen nemlig ikke læreruddannelsen. I Jylland og på Fyn er problemet ikke ligeså udbredt, her er det kun omkring hver 10. underviser som ikke har en læreruddannelse viser tal fra Danmarks Statistik.

Hvis underviserne på folkeskolen ikke har en læreruddannelse, så betyder det ikke nødvendigvis, at underviserne er inkompetente. Det betyder blot at stillingerne er besat af akademikerer og universitetsuddannede. Problemstillingen kan være at de ikke har de samme pædagogiske værktøjer, og ikke er ligeså kompetente til at lærer fra sig.

I Københavns kommune arbejder man med at gøre lærerfaget mere attraktivt, og dermed lokke flere lærer til Campus Carlsberg, som er landets største læreruddannelsessted.

Silkeborg slår alle statistikker

I den anden ende af statistikkerne befinder Silkeborg sig. I Silkeborg er det kun 4 procent ikke-læreruddannede som er ansat. Dette skyldes, ifølge formand for Silkeborg Lærerkreds, Niels Jørgen Jensen, at Silkeborg har en læreruddannelse.

Silkeborg har formået at blive en attraktiv kommune med gode arbejdsforhold. Studerende som vælger at studerer på Silkeborgs læreruddannelse har nemlig meget bedre vilkår end studerende på andre af landets læreruddannelser. Her har man nemlig aftaler med de lokale uddannelsesinstitutioner, og det betyder at du som lærerstuderende i Silkeborg har adgang til attraktive deltidsjobs som lærervikarer.

Dette giver lærerstuderende i Silkeborg et godt forhold til byens skoler, og derfor i de fleste tilfælde en fastansættelse efter endt uddannelse.

Author

Jens Olesen har en PhD i Økonomi fra Københavns universitet. Han er til daglig skribent på Ciriusonline.

Write A Comment